Oluf Thomsen
(-1605)
Kirsten
(-1639)
Hans Olufsen
(Før 1585-)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Maren

Hans Olufsen

  • Født: Før 1585, Tranberg, Årre sogn i Skast herred, Ribe amt
  • Ægteskab (1): Maren
  • Død: Gunderup, Årre sogn, Skast herred i Ribe amt

   Et andet navn for Hans var Hans Tranbjerg.

  Notater:

Hans Hansens, Oluf Thomsens og Anne Hansdatters far hed Hans Olufsen og havde fæstegården i Gunderup før Jens Pedersen overtog fæstet. Denne Hans Olufsen og Oluf Thomsens søn Hans Olufsen/Hans Tranbjerg var identiske, idet han i jordebogen og tingbøgerne benævnes Hans Olufsen Tranberg. Men det er ikke endeligt afklaret. Det er nemlig uklart, om Hans Tranbjerg havde boet på Tranbjerg tidligere.( Iflg. "Årre sogn" havde Hans Tranbjerg haft 1/3 part af Tranbjerg frem til ca. 1635, hvor en brorsøn overtog fæstet af denne gård.)

Han havde gården i Gunderup allerede 1605 og må have overtaget den efter Thyge Nielsen (ikke Juel, men en tømrer). Thyge Nielsen havde denne gård allerede 1585.

Hans aftægtskontrakt er i tingbogen i forbindelse med Jens Pedersens overtagelse af fæstegården 1638 og lyder således:
"Kendes jeg Jens Pedersen, boende udi Gunderup, for alle i dette mit åbne brev, at eftersom Hans Olufsen ibm. haver undt og opladt til mig med hans datter Anne Hansdatter, som jeg skal ægte, hans væring og bolig, som han påboede i Gunderup, for hvilke vi også forpligter for os og vore arvinger og efterkommere, eller hvem som samme gård besidder, at holde og fuldkomme alle efterskrevne ord og artikler.
Først skal forne Hans Olufsen have til hans væring og ophold af forne væring og bolig hans livstid, og så længe, som han lever, årligen år. Skal jeg, Jens Pedersen, opholde og gøre Hans Olufsen to fag hus næst østen til mit fremgulv færdig med tag og træ, vinduer, loft og loftsskod, skorsten og al andet, som det sig bør.
Og skal jeg årligen give Hans Olufsen til hans ophold 2 tønder rug, godt ydefærdig, ren korn, en tønde byg. Nok en god tønde havre. Nok en god tønde gryn, boghvede, som vi ham årlig til hver S. Mikkelsdag skal yde i god, ren, ydefærdig korn. Og skal jeg give ham 1 rigsdaler i stedet for humle og salt og 2½ sletdalere i stedet for ½ fedesvin at give til hver S. Mortensdag. Nok skal jeg give ham 3 sletdalere til smør og mælk at yde til S. Hansdag midsommer i stedet for en ko, som jeg skulle føde og opholde for ham, som skulle stande i bås med min bedste ko. Nok fire får skal jeg føde for ham, og han skal have uld og yngel, og gå i sti med mine egne og til mark og fra uden skade.
Nok skal vi give og opholde for ham så god en seng med sengeklæder, som han vil lade sig selv nøje med. Nok ilding og ildebrand, lys og kål så meget, som behov gøres.
Nok skal jeg opholde og forskaffe ham 4 fag hus østen og norden min gård med træ og tag, ler og sten og andet, som der tilhører, at han må og skal have at bruge, til hvad for ham behov gøres, hans livstid.
Nok ½ parten af alle de bier udi kålgården skal han have, som nu står, og årligen herefter hans livstid på yngel.
Nok skal vi give ham sko og klæder, uld og linned, så meget, som han vil eller haver behov, så det kan være ustraffelig for Gud og mennesker, og lade to og rengøre og holde skarnet der af, som det sig bør.
Nok skal vi age hans agen til hus og fra, hvor han vil og behov gøres, og der som alderdom eller skrøbelighed tilslår ham, da skal vi opholde for ham en god kvinde, som kan tjene og røgte ham udi hans alderdom og forvare for ham, som det sig bør, for ild og vand og andet, som for ham kan påkomme.
Imedens og al den stund forne Hans Olufsen kan nyde sin skyld og rettighed, da vil han være på mad og mål med forne Jens Pedersen og Anne Hansdatter, og når han ikke kan nyde sin skyld og rettighed og ellers ikke vil længere være hos dem på mad og mål, da lover og forpligtiger vi os og vores arvinger eller efterkommere at yde og give forne Hans Olufsen sin forne aftægt og penge i stedet for forne hus på hvilket sted, han det begærer, eller han det ville have, og hvem han vil være hos, aldeles skadesløs i alle måder.
Item haver forne Hans Olufsen undtaget en egekiste, som han haver givet hans søn Hans Hansen at skal alene arve efter hans faders dødelig afgang og ingen andre at have arvelod eller del der udi.
Deslige haver forne Hans Olufsen undtagen al hans indgæld, som han haver og stander til iblandt folk, at bruge og beholde hans livstid, og så længe som han lever, og gøre sig det så nyttig, som han vil eller bedst kan i nogen måder. Og efter hans dødelig afgang skal alle hans 3 børn, Oluf Hansen, Hans Hansen og Anne Hansdatter, arve hver lige meget, og Anne Hansdatter at arve lige ved en af hendes brødre, af alle hans efterladte god og gods, som han nu haver vedtaget, og han nu udi [handwere?]haver, det være sig, hvad slags det være kan, hvad som da findes eller bliver til overs efter hans dødelig afgang.
Alle disse foreskrevne ord og artikler lover og forpligtiger vi os, forne Jens Pedersen og Anne Hansdatter, for os og vore arvinger og efterkommere, eller hvem samme bolig og væring besidder, at udgive og udlægge til hver foreskrevne dag og tid og opholde forne Hans Olufsen alt dette hans livstid, og så længe som han lever, årligen og holde ham det skadesløs i alle måder" Underskrevet 4/9 1638.

  Begivenheder i hans liv:

• Beskæftigelse: Gårdmand Gunderup, måske tidligere Tranbjerg.


Hans blev gift med Maren. (Maren døde omkring 1637 i Gunderup, Årre sogn, Skast herred i Ribe amt.)
Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 9-12-2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af connieoghenning@stofanet.dk